Uzdrowiciel w każdym domu
   Home      lavender
             Analiza stanu
               organizmu

 
        Super spreje
 
 

 
             Kupuj taniej
 

  
                        
               NOWOŚCI
 

 

Francuski naukowiec, chemik Rene M. Gatefosse był pierwszym odkrywcą właściwości Lawendy (Lavender) jako środka pomagającego w regeneracji tkanek i przyspieszającego gojenie ran (osobiście zastosował go u siebie kiedy się poparzył w laboratorium w czasie pracy). Dzisiaj Lawenda jest jedną ze znaczących substancji w grupie podstawowych olejków i figuruje na brytyjskiej liście farmaceutycznej jako ważny i znaczący lek.

Działanie:

  • antyseptyczne,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwbólowe,
  • przeciwnowotworowe.
  • przeciwdziała drgawkom, konwulsjom,
  • nadmiernemu pobudzeniu,
  • uspokaja.

Lawenda jest zbawienna w oczyszczaniu skaleczeń i ran, idealna w pielęgnacji skóry, przeciw łojotokowa. Oczyszcza skórę z łoju który jest idealną odżywką dla bakterii skóry. Posiada także klinicznie udowodnione działanie relaksujące. Jest doskonała przy wszelkich poparzeniach - rany się goją bez śladu blizny. Powstrzymuje nowotwory piersi oraz leczy alergie.

Wskazania:

  • poparzenia (odbudowywanie i odnowienie komórek),
  • poparzenia słoneczne, także i ust,
  • łupież,
  • wypadanie włosów,
  • alergie,
  • drgawki,
  • konwulsje,
  • opryszczka,
  • bóle głowy,
  • niestrawność,
  • bezsenność,
  • nadciśnienie,
  • łagodzenie skutków menopauzy,
  • mdłości,
  • zapalenie żył,
  • guzy,
  • napięcie przedmiesiączkowe,
  • zmniejszanie blizn, a często całkowite ich usunięcie,
  • choroby skóry jak np. trądzik, zapalenie skóry, egzema, łuszczyca, wysypki, rozstępy skóry, cellulitis,
  • olejek z Lawendy jest doskonały do oczyszczania ran, stłuczeń, siniaków i wszelkich podrażnień skóry,
  • nowotwory piersi !

Inne zastosowania:

  • Olejek ten jest naprawdę uniwersalny - posiada wiele różnorakich zastosowań. Pomaga w artretyzmie, zapaleniu stawów, astmie, zapaleniu oskrzeli, konwulsyjnych drgawkach, depresji, bólu ucha, palpitacji serca, nadciśnieniu, swędzeniu skóry spowodowanemu alergią na pożywienie, ukąszeniu owadów, zapaleniu krtani, napięciu nerwowym, infekcji układu oddechowego, reumatyzmie i infekcji gardła oraz alergii.

DōTerra używa oleju pochodzącego z dwóch źródeł: lawendy uprawianej we Francji oraz lawendy uprawianej na wyżynach Bułgarii. Przeciwnie do innych producentów olejków eterycznych, dōTerra używa tylko najbardziej szlachetnego z 39 znanych gatunków lawendy (lavandula angustifolia).

Zastosowanie olejku eterycznego lawendy

Właściwości relaksujące i uspokajające

Badania pacjentów oczekujących na wizytę u stomatologa pokazały, że zapach lawendy znacznie redukuje uczucie niepokoju.

W niektórych szpitalach używa się dyfuzorów do rozpylania olejku eterycznego lawendy. Wpływa to uspokajająco zarówno na pacjentów jak i personel. Wielu pacjentów przestało także przyjmować środki nasenne.

- Do dyfuzora dodaj 3 do 5 kropel olejku eterycznego lawendy i włącz na 20 do 60 minut.

- Kroplę lub kilka olejku lawendy rozetrzyj po dłoniach, przyłóż zamknięte dłonie do twarzy i spokojnie oddychaj przez 1 do kilku minut.

- Podaj do powąchania olejek lawendy poddenerwowanemu dziecku. Wielu rodziców (łącznie z autorem tego artykułu) uważa tę prostą metodę za efektywną w 100%.

- Posmarować podeszwy kilkoma kroplami olejku lawendy.

Środek nasenny

…bez substancji uzależniających i efektów ubocznych!

Wielu użytkowników olejku eterycznego lawendy oznaczonego „ACKT- Atestowaną Czystą Klasą Terapeutyczną”, którzy od lat skarżyli się na problemy z zaśnięciem, odnotowało natychmiastową poprawę już po pierwszym zastosowaniu tego naturalnego środka.

- Do dyfuzora dodaj 3 lub więcej kropel olejku eterycznego lawendy i włącz na 20 do 60 minut w sypialni.

- Kroplę lub kilka olejku lawendy rozetrzyj po dłoniach, przyłóż zamknięte dłonie do twarzy i oddychaj przed położeniem się do łóżka.

- Przed pójściem spać, umieść kroplę olejku lawendy na poduszce.

- Posmaruj podeszwy stóp kilkoma kroplami olejku przed spaniem.

Poparzenia

…także oparzenie słoneczne

- Kropla (lub więcej, jeśli potrzeba) olejku eterycznego lawendy posiadającego ACKT- Atest Czystej Klasy Terapeutycznej na miejsce poparzenia.

- Kilka kropli olejku z lawendy zmieszanego z olejkiem eterycznym mięty pieprzowej rozsmarować w miejscu oparzenia słonecznego. Powtarzać co 2 godziny.

Uszkodzenia skóry

…takie jak drobne skaleczenia, ukąszenia owadów, itp.

Łagodzi ból, oraz swędzenie i pomaga w gojeniu.

- Stosować miejscowo (zwykle wystarczy jedna kropla).

Układ trawienny

Niektórzy używają olejku eterycznego lawendy do usuwania bólu brzucha, mdłości, rozwolnienia, itp.

- Olejek eteryczny lawendy posiadający CPTG - Atest Czystej Klasy Terapeutycznej może być używany doustnie.

Olejek eteryczny lawendy posiadający CPTG może być używany zarówno miejscowo jak i doustnie. Można go także rozpylić w powietrzu za pomocą dyfuzora (mniej efektywna, lecz tańsza metoda: dodać kroplę do wody i rozpylać spryskiwaczem do kwiatów).

Jak stosować:

  • Rozcieńczony stosować na wybrane miejsca w zależności od potrzeb smarując, nacierając, masując.
  • Używamy zamiast dezodorantu (kosmetyki są bardzo szkodliwe, co zostało wielokrotnie naukowo dowiedzione).
  • W czystej postaci dodajemy do jedzenia i picia jako dodatek dietetyczny tzw. suplement.

Uwagi:

  • W kresie ciąży, przyjmowania leków, zanim użyjesz olejku skontaktuj się z lekarzem.
  • Ogólnie olejek bezpieczny dla dzieci powyżej 2 lat.

Wpływ aromatu:

  • Uspokaja, relaksuje, równoważy fizycznie i emocjonalnie.

Olejki towarzyszące:

  • Większość olejków, a szczególnie cytrusowe, rumianek, szałwia, geranium.

 

Powrót: Home >>   Pojedyncze >>